Hoezo Gung Ho?

Gepubliceerd op 13-11-2017

Mensen vragen me regelmatig, waarom lees jij zo graag? Ik lees graag omdat ik zo nieuwsgierig ben naar alles wat ik nog niet weet. Lezen brengt me ook op nieuwe ideeën om te schrijven. Op dit moment ben ik bezig in zes boeken*. Ik moet toegeven dat dat niet altijd handig is, maar op een of andere manier hangen ze toch allemaal samen, leidt het ene boek tot het andere en gaan ze over: wij mensen en de manier waarop we met elkaar omgaan. Sommigen boeken lees ik tussen de andere door, omdat ze makkelijk behapbaar zijn. Zoals Gung Ho! van Ken Blanchard en Sheldon Bowles. Een ondernemer die ik interviewde voor mijn nieuwe serie verhalen Ondernemen met Ziel & Zaligheid, noemde het in een gesprek. Het had hem tot tranen toe geroerd omdat het verhaal zo naadloos aansluit op wat hij al jaren voelt, denkt en doet. Dus, dank je wel Willy van Mensvoort voor deze mooie leestip.


Gung Ho! vertelt het verhaal van Andy Langclaw, indiaan van oorsprong en afdelingsmanager in een fabriek. De enige afdeling die fantastisch draait omdat al zijn 150 medewerkers werken met de drijfveer van de eekhoorn, de werkwijze van de bever en de gave van de gans. De nieuwe fabrieksdirecteur grijpt de methode van Andy aan om de rest van de fabriek, die op sterven na dood is, nieuw leven in te blazen. En dat lukt omdat medewerkers, net als de eekhoorn, waardevol werk doen en weten wat hun bijdrage is aan het gezamenlijke missie. Omdat ze, net als de bever, de vrijheid krijgen om de gestelde doelen op hun eigen manier te halen. En omdat ze, net als de ganzen, elkaar steeds aanmoedigen, wanneer het goed gaat en wanneer het even tegenzit. Hun productiviteit is ongeëvenaard door ieders tomeloze enthousiasme en motivatie om naar beste kunnen een waardevolle bijdrage aan het geheel te leveren.


Andy Longclaw geeft met Gung Ho de wijsheden door die hij van zijn grootvader heeft geleerd. Dat doet hij op een dusdanig pakkende manier dat je meteen begrijpt wat hij bedoelt. Zo heeft hij het over koekjesmensen en taartmensen, kippeninzet en varkensbetrokkenheid. Een Gung Ho organisatie heeft taartmensen nodig met varkensbetrokkenheid. Taartmensen gaan ervan uit dat er meer dan genoeg is voor iedereen. Koekjesmensen denken hun leven lang dat er niet meer dan een koekje voor iedereen is. Ze ruziën over territorium.


En hoe zit het met die kippen en varkens? “Dat is uit het verhaal van het ontbijt in de boerenschuur”, vertelt Andy. “De kip en het varken besluiten samen het ontbijt te maken, en de kip stelt voor dat ze eieren en bacon serveren. Het varken antwoordt: “Voor jou is dat inzet, voor mij is dat totale betrokkenheid.”


Lees ook: Van Mensvoort Veghel gaat Gung Ho!

 

*Zes boeken tegelijk

  1. Weconomics, Paul Bessems, omdat ik eerder van hem las: Elke dag als de zon opkomt, de geschiedenis van de Community Economy. Gekregen van Vivienne van Leuken die me vroeg als verhalenverteller voor VIPE.
  2. The world is flat, a brief history of the 21st century, Thomas L. Friedman. Gevonden in Elke dag als de zon opkomt.
  3. Een manier van leven, over de vele vormen van menselijke waardigheid, Peter Bieri. Omdat ik ontdekte dat hij onder het pseudoniem Pascal Mercier ook de prachtige roman Nachttrein naar Lissabon schreef.
  4. The Book of Joy, lasting happiness in a changing world, gesprekken tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu, opgetekend door Douglas Abrams. Een cadeau van mijn lieve man.
  5. Homo Deus, a brief history of tomorrow, omdat ik wilde weten hoe het volgens Yuval Noah Harari verder gaat na Homo Sapiens, a brief history of humankind.
  6. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim. Ook een cadeau van mijn man.

 

De foto's van de eekhoorn, de bevers en de ganzen heb ik gekocht op iStock Photo.

Eekhoorn iStock-576569498.jpg
Bever iStock-92237622.jpg
iStock-871413842.jpg