« Je eigen boek maken is een feest»

Gepubliceerd op 08-02-2024

En dan is het zover. Je hebt het boek waar je vele maanden met toewijding en plezier aan hebt gewerkt eindelijk in handen. Dit is voor mij echt een geluksmoment.

Als tekstschrijver krijg ik regelmatig de vraag wanneer ik mijn eigen boek ga schrijven. Ik zeg nooit, nooit, want je weet nooit hoe het leven loopt, maar dat is niet mijn ambitie. Het is mijn ambitie en talent om anderen te helpen hún verhaal te vertellen, om hun inspiratie en kennis te helpen delen. Als de gekozen vorm een boek is, gaan mijn handen jeuken.

Een boek maken is een bijzonder proces, waarvan de inhoud schrijven en redigeren, maar één stap is. Daar gaat altijd een aantal keuzes aan vooraf. Wie wil je bereiken met jouw verhaal, jouw kennis? Hoe bouw je het geheel op zodat lezers moeiteloos hun weg vinden door de inhoud? Welke inhoud blijft overeind en wat valt af? Belangrijke vragen waar ik als meeschrijver en redacteur een antwoord op help vinden.

Michiel van Vliet stuurde me afgelopen zomer 2023 de eerste versie van zijn nieuwe boek over Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals. Het was een verzameling thema’s, inzichten, vragen, opdrachten en inspirerende verhalen die hun nut in zijn trainingspraktijk al hadden bewezen. Geschreven ‘op zijn Michiel’s’, zoals we dat samen inmiddels noemen, wat betekent dat hij soms heel veel woorden gebruikt om zaken te beschrijven. Al lezend, redigerend en schrijvend, werd me steeds duidelijker in welke opbouw de waardevolle inhoud het best tot zijn recht zou komen.

Er kwam orde in de ‘chaos’. Ook Michiel zag door de bomen zijn zelf aangeplante bos steeds beter. Dat inspireerde hem om nog verschillende onderwerpen aan het boek toe te voegen. De puzzel werd gaandeweg completer en leesbaarder. Hoe compleet en leesbaar deze versie al was, merkten we aan de positieve eerste reactie van onze meelezers. Met dank aan hun waardevolle aanwijzingen konden we samen de puntjes op de i zetten. Dan ligt het manuscript een tijd bij onze vaste uitgever en volgt na een aantal correctierondes (bizar wat je na tien keer lezen toch nog tegenkomt). De laatste ronde is voor de drukker. We kijken uit naar de vrachtwagen die weer een aantal pallets bij onze voordeur zal afleveren.

En tot slot

De boekpresentatie voor Wegwijzer in Persoonlijk Leiderschap voor Zorgprofessionalskiezen voor jezelf of kiezen op elkaar! is op woensdag 15 mei aanstaande. Let's party!

Zo snel als het kan en zo langzaam als het moet.

913-549-Profiel-Michiel-boek-VAR-1707391103.jpg