« Een goed leven tot de laatste adem»

Gepubliceerd op 05-06-2024

Onder de titel Een goed leven tot de laatste adem schrijf ik verhalen over palliatieve zorg. Wie zijn die mensen die klaar staan met deze mantel van zorg en liefdevolle aandacht?

Palliatieve zorg is een beladen begrip voor veel mensen. Het idee bestaat dat het altijd gaat om sterven op korte termijn, om zorg in de allerlaatste, terminale, levensfase. Maar het is zoveel meer. Palliatieve zorg gaat over zorg en aandacht die mensen helpt om een goed leven te leiden tot de allerlaatste adem. Goede jaren, maanden, weken, dagen en uren. Als je weet dat je niet meer geneest en beter wordt, ben je niet 'uitbehandeld'. Je begint aan een nieuwe levensfase die vraagt om andere zorg en hulp. En die zorg en hulp is er volop in Nederland. Zorg en hulp die je in staat stelt om de regie over je leven te behouden, om te leven zoals jij dat wilt en om uiteindelijk te sterven zoals jij dat wilt. Vraag er op tijd om! 

Palliatief komt van het Latijnse woord 'pallium' dat mantel of deken betekent, las ik onlne. Dat vind ik mooi. Wie zijn de mensen die klaarstaan met deze mantel van zorg en liefdevolle aandacht, professioneel of als vrijwilliger? En wie kiest er (bewust en op tijd) voor deze vorm van zorg en wat brengt het hen? Daar gaan de verhalen op de website aldivanlierop.nl over. Het is mijn manier om me voor te bereiden op mijn bijdrage aan de palliatieve zorg als Stervensgoed levenseinde doula. In december 2024 studeer ik af.

Het eerste verhaal gaat over Ingrid van Asseldonk, verpleegkundig specialist palliatieve zorg Elkerliek ziekenhuis: "Mijn ervaring is dat als we goed uitleggen wat palliatieve zorg is, de drempel wel weg is. We begeleiden mensen ooit jaren."

a907c5dc-0138-4257-ac91-cfb0884fcad6-1717593747.jpeg