« Waarom ik zo van Helmond houd»

Gepubliceerd op 01-03-2021

Woensdagavond 11 september 2020 was ik te gast bij de aftrap van een bijzonder project: Waskracht. Ik zou alleen gaan kijken. Het werd toch meedoen, gewoon omdat het project te leuk is om nee tegen te zeggen. Achter de schermen zijn de voorbereidingen in volle gang.

Zoals de wasvrouw

Door alle Coronaperikelen wordt het resultaat van Waskracht pas zichtbaar voor het grote publiek in 2021. ‘Zoals de wasvrouw vroeger rond ging om de was op te halen, zo trekt dit jaar het theaterproject Waskracht door de Helmondse wijken. De bonte Waskracht-karavaan stopt en speelt op dertig plekken verspreid over de hele stad.


Omarmen

Behalve dat ik al vanaf het begin helemaal vrolijk word van de inhoud van het project, heb ik vooral bewondering voor de manier waarop, puur vanuit een eerste idee, een heel team aan mensen opstaat dat zijn schouders eronder zet. Gewoon omdat ze worden gevraagd en het idee durven omarmen. Daarom houd ik zo van Helmond. Niet lullen maar poetsen, of wassen in dit geval.


Voorwas

Het begon met een open vraag van wethouder Cathalijne Dortmans aan theatermakers Wim Peters en Anneke Schröder. Ze zag hun voorstelling Xperiment. “Als jullie met theater leerlingen van alle scholen met elkaar kunnen verbinden, kunnen jullie dat dan ook met bewoners uit alle wijken?” Ja, dachten ze na een brainstorm in de tuin, dat kunnen wij wel. Ze maakten een wensenlijstje met tien mensen die konden helpen en zij zeiden allemaal JA! Zo werd Robert van den Broek artistiek leider, zet Leon van der Zanden zijn ervaring als theatermaker in en zijn Piet en Michel Heerkens van de oerHelmondse wasserij Lavans de ‘founding fathers’ van Waskracht. Voor de organisatorische en praktische ondersteuning steken Greetje van Beers, Cissy van Hoof en Bart Cox hun professionele handen uit de mouwen. Inmiddels doe ik ook al weer een jaar mee. Hoe gaaf is dat!

Hoofdwas

Met de aftrap in de Cacaofabriek is de voorwas gedaan. Het is tijd voor de hoofdwas. De machine staat open, want de trommel moet verder gevuld met sponsors, materialen en heel veel vrijwilligers om alle mooie plannen waar te maken. De wasvrouw wist het al. Hoe meer stuks je tegen elkaar kletst, hoe schoner de was, want goed moet schuren. Ben jij die waskrachtverdubbelaar die zijn/haar steentje wil bijdragen? Meld je bij Waskracht Helmond.

Fijn-dat-je-er-Waskracht-1568278694.JPG