« Een bijzonder afscheidscadeau»

Gepubliceerd op 08-02-2024

“Hoe bijzonder en uiterst origineel is het om als afscheidscadeau van je collega-partners aangeboden te krijgen om een aantal artikelen over je werkzame interim-leven te laten schrijven en die, samen met de blogs die ik zelf over mijn ervaringen schreef, in één bundel te publiceren.”

Dat schrijft voormalig raadsgriffier Ad Anthonissen in zijn dankwoord achterin het boek dat ter ere van zijn afscheid is verschenen. We hebben er samen een klein jaar aan gewerkt. Gesprekken met Ad over tien jaar ervaring als interim raadsgriffier en een kleine veertig jaar ervaring in het lokale openbare bestuur, mondde uit in negen blogs met steeds een tip aan de huidige generatie raadsgriffiers. Het laatste blog in de reeks met Tip 9 gaat over de uiterst gevoelige en kwetsbare benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester.

Praten over zichzelf is voor een bescheiden man als Ad Anthonissen niet vanzelfsprekend. Hij stuurde me liever op pad om een aantal mensen waarmee hij intensief heeft samengewerkt te laten vertellen over hun ervaringen met hem. Dat leverde zeven boeiende gesprekken en artikelen op. Kort samengevat: Ad maakt indruk. Door zijn gedrevenheid, zijn vakkennis, betrouwbaarheid en warme belangstelling voor mensen. 

Een van de interviewkandidaten die hij voorstelde was Lars Voskuil, burgemeester van de gemeente Bergen in Noord Holland. Dit is zijn verhaal:

Ons contact loopt als een rode draad door mijn carrière

Op het CV van Ad Anthonissen staat de gemeente Bergen bovenaan. Daar vervulde hij zijn laatste officiële interimopdracht als griffier. Bij zijn afscheid kreeg Ad een staande ovatie van de raad. “Dat is echt ongekend”, vertelt burgemeester Lars Voskuil. “Het zegt natuurlijk alles over hoe de, toch zeer kritische, raad hem heeft gewaardeerd. Sinds maart 2020 heeft Ad de gemeente Bergen drie keer bijgestaan in roerige tijden en ik zou hem zo weer bellen als het nodig was. Maar ik gun hem natuurlijk ook een heel fijn pensioen.”

In een persoonlijk filmpje voor het afscheid van Ad als interimmer bij ABGL neemt Lars Voskuil ons mee in hun gezamenlijke werkverleden. “Ons contact loopt een beetje als een rode draad door mijn politieke en bestuurlijke carrière. De eerste kennismaking was in 2013 in de gemeente Muiden. Ad was interimgriffier en ik zat als fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Naarden. We zaten in een complex fusietraject van Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg. De eerste ontmoeting die ik me kan herinneren was op een borrel na een gemeenteraadsvergadering in Muiden, in de kazerne die toen als raadszaal diende. Ik onderhield nauwe contacten met de raad van Muiden vanwege die aanstaande fusie. Ik weet het nog goed. Ik stond met een glas in mijn hand even alleen en toen kwam Ad naar me toe en zei: ‘U bent een nieuw gezicht. Kunnen we even kennismaken?’, terwijl hij, denk ik, niet wist dat ik gemeenteraadslid in een andere gemeente was. Ik kwam er gauw achter dat zo’n spontane benadering Ad heel erg typeert. Hij is altijd bezig om mensen bij de zaak en bij elkaar te betrekken. Ad is iemand die mensen graag een warme ontvangst geeft zodat ze zich snel op hun gemak voelen.”

Onzin

“In de periode 2013 tot de fusie en oprichting van de nieuwe gemeente Gooise Meren op 1 januari 2016 hadden we intensief contact. Ad zat vanuit de raad en griffie van Muiden in de begeleidingscommissie. Toen heb ik hem verder leren kennen als iemand die zacht en warm overkomt, maar heel stevig staat en een enorme kennis van zaken heeft. Als Ad iets in zijn hoofd heeft, is hij heel duidelijk over wat hij wil. Hij is strategisch slim, maar speelt nooit spelletjes.” Lachend voegt Voskuil daar aan toe: “Ad kan je op een heel liefdevolle manier uitleggen dat je echt de grootste onzin uitkraamt. En je kunt dan ook toegeven dat hij gelijk heeft! Dat is echt een heel mooie karakteristiek.”


“Ad kan je op een heel liefdevolle manier uitleggen

dat je echt de grootste onzin uitkraamt.”

In goede handen

“Na de fusie is Ad uit Muiden weggegaan. We hadden inmiddels een nieuwe griffier voor Gooise Meren. Toen heb ik Ad een hele tijd niet gezien. De tweede kennismaking was bij mijn sollicitatiegesprek voor het burgemeesterschap van Bergen. Dat was midden in de coronatijd ergens in een hotel in Sassenheim. Solliciteren voor burgemeester is best spannend en dan is het heel fijn om een bekend gezicht voor je te zien. Niet dat ik er voordeel van had, Ad zat stevig in zijn rol [als interimgriffier en adviseur van de vertrouwenscommissie van Bergen – red.], maar wetend wie hij is en hoe hij processen begeleidt, gaf me het gevoel dat ik in goede handen was. En toen werd ik het ook nog! Ik roep regelmatig, en dat komt echt uit mijn tenen: ik heb gewoon de mooiste baan in de mooiste gemeente van Nederland.”

Unaniem

In de periode tussen zijn voordracht (29 juni 2021) en installatie (8 september 2021) als burgemeester spreken Lars Voskuil en Ad Anthonissen elkaar regelmatig. “Ad praatte me informeel bij over wat er speelde. De gemeente was toen extreem gepolariseerd. Over veel zaken waren ze het het niet eens, maar ze kozen, voor het eerst in twee jaar, wel unaniem voor mijn aanstelling als burgemeester én een mooi afscheid voor Ad. Hij nam vlak voor mijn installatie afscheid als interimgriffier, dus ik was er zelf niet bij. Maar naar wat ik heb gehoord was het een ongekend afscheid, inclusief staande ovatie. Dat zie je normaal alleen bij het afscheid van een zeer gewaarde wethouder of burgemeester. Drie maanden later moesten we helaas alweer afscheid nemen van de nieuwe griffier. Hij was net een maand langer in dienst dan ik. De griffier was nog niet de deur uit of Ad hing al aan de lijn omdat hij wilde helpen. Nou, dat wilden wij ook wel.”

Derde kennismaking

Dat Ad kort na zijn installatie als burgemeester terugkwam als interimgriffier voor de raad en griffie van Bergen, werd voor Lars Voskuil de derde kennismaking met Ad Anthonissen. “Het plotselinge vertrek van de griffier liet onze griffie in grote vertwijfeling achter. Er was totale wanorde, het werk ging gewoon door en we zaten in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen van maart 2022. Dat is altijd een spannende tijd. En ik wilde in de raadsvergaderingen natuurlijk ook graag een griffier naast me. Al was Ad niet direct full time voor ons beschikbaar, hij bracht meteen rust. Op de griffie en bij de raad. Hij stelt mensen gerust, niet alleen door te zeggen dat het goed komt, maar vooral door zaken direct te regelen, heel praktisch. Dat is zijn kracht. Ik zei het al, Ad is heel duidelijk. Maar hij is nooit confronterend in de zin dat hij zijn gelijk wil halen of zijn zin wil doordrukken. Hij is altijd bezig met de oplossing, nooit met het probleem en hij neemt je mee naar een logisch besluit om zaken op een bepaalde manier aan te pakken. Wat ik ook heb gezien is zijn enorme betrokkenheid, zowel bij raadsleden, griffiemedewerkers als burgemeester. Hij ontzorgt heel veel mensen. Dat is een grote kracht waar ik veel waardering voor heb en het is meteen ook zijn valkuil. Het kan mensen gemakzuchtig maken. Ad regelt het wel.”

“Klein van stuk, maar groot van karakter. Dat is Ad.”

Dienstbaar

Dat dienstbare zag Lars Voskuil ook terug in Ad’s manier van communiceren. “Ad is echt heel communicatief, neemt altijd zijn telefoon op, wie er ook belt, of belt meteen terug. Dienstbaar zijn zie ik als een belangrijke eigenschap van een griffier. Je bent de belangrijkste adviseur van de raad en een raad bestaat altijd uit mensen die het niet voor hun werk doen. Ik heb een hekel aan de term lekenbestuur, dus die vermijd ik liever. Raadsleden willen veel, maar weten meestal niet hoe en wat precies. Die onzekerheid brengt onrust met zich mee. Dat moet je als griffier aanvoelen. Ik heb zelf twaalf jaar in de raad gezeten dus weet hoe opgefokt en hyper een raad kan zijn als ze de weg kwijt is. Dat staat ook een normale bedrijfsvoering in de weg. Als de boel in het honderd loopt, weet Ad emoties met warme zakelijkheid te dempen zonder ze weg te zetten. Dat heb ik zowel in het fusieproces van Gooise Meren als in Bergen gezien. Ad is echt een warme deken waarmee je golven tot bedaren brengt. Hij voorkomt dat er ongelukken gebeuren.”

Wat me het meest is bijgebleven? Zijn warme persoonlijkheid en zijn humor. Hij is zo ontzettend geestig. En Ad is altijd oprecht, authentiek en oprecht, dat vind ik echt heel fijn. Je kunt hem vertrouwen. Klein van stuk, maar groot van karakter. Dat is Ad.”

Cover-De-avonturen-van-Ad-Anthonissen-1707388850.jpg
Lars-Voskuil-voor-website-1707389673.jpeg