« Digitale gamesporten maken bewegen pas echt leuk»

Gepubliceerd op 16-05-2019

Als tekstschrijver raak ik steeds opnieuw betrokken bij bijzondere mensen en projecten. Via Carla Scholten van Embedded Fitness en Berbel van Bree van Jibb+ maakte ik kennis met een bijzonder sportproject speciaal voor jongeren en jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ik beschreef het project voor hen.

Wanneer sporten op gamen lijkt, komen meer mensen in beweging, gewoon omdat het leuker is. Daar weten de leerlingen van de Antoon van Dijkschool en cliënten van ORO in Helmond alles van. Zij hebben vanaf begin 2014 tot nu geëxperimenteerd met verschillende digitale gamesporten. Een leerzame tijd voor alle betrokkenen. Met die kennis en ervaring worden in Helmond nu vier vaste E-Fit zones ingericht waar jongeren en jong volwassenen met en licht verstandelijke beperking structureel kunnen sporten.

Het initiatief voor dit speciale sportaanbod ligt bij de Antoon van Dijkschool, stichting ORO en Bundelzorg en wordt van harte ondersteund door Stichting JIBB+en Embedded Fitness. “Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is sporten niet vanzelfsprekend”, zegt Ad van den Brand, projectleiderbijORO, “gewoon omdat het soms te duur is om naar een sportschool te gaan of omdat ze geen interesse hebben. Sommigen gamen veel, dat kan lekker thuis. We hebben samen gezocht naar een manier om sporten en gamen te combineren. Met de apparatuur van Embedded Fitness gaat dat heel goed samen. Spelenderwijs blijven ze in beweging.” Jibb+ gaat de medewerkers van de Antoon van Dijkschool, ORO en Bundelzorg leren hun cliënten op een goede manier te begeleiden. Embedded Fitness zorgt regelmatig voor uitwisseling van apparaten en nieuwe games. Voor alle partijen draait het om samenwerking, het vernieuwen en testen van een verleidelijk sportaanbod én de uitdaging om een doelgroep die niet sport structureel in beweging te krijgen en te houden. Goed begeleide E-fitness activiteiten blijken daar zeer geschikt voor.

Het is nu nog uniek in Nederland, maar niet lang als het aan alle betrokkenen ligt. Zij zien graag dat nieuwe E-Fit Zones in heel Nederland als paddestoelen uit de grond schieten. Hoe meer mensen met een licht verstandelijke beperking structureel gaan sporten, hoe beter.

Het grotere geheel: Innovatiecentrum voor Interactief Bewegen

Het project 'Op weg naar structureel sporten' staat niet op zichzelf. Het maakt onderdeel uit van een serie projecten gedragen door het Sportinnovatorcentrum Interactief Bewegen - Bewegen in het Onderwijs in Helmond. Het Innovatiecentrum Interactief bewegen is een initiatief van twee bedrijven: Embedded Fitness en Janssen-Fritsen. Belangrijke partners zijn scholen, kennisinstellingen, andere innovatiecentra, bedrijfsleven en overheid. Jibb+ en de gemeente Helmond zijn kernpartners van dit initiatief.

392-20161206-RobertVerboon-6680-kopie-1558038014.jpg
Website-iJump-1-kopie-1558037925.jpg